Skip to main content

Het onderhouden van een WordPress-website is essentieel om ervoor te zorgen dat deze goed blijft functioneren, beveiligd is en up-to-date is met de nieuwste functionaliteiten. Hier zijn enkele belangrijke taken die je regelmatig moet uitvoeren om je WordPress-website te onderhouden:

Regelmatig back-ups maken: Maak regelmatig back-ups van je website, zodat je gegevens veilig zijn als er iets misgaat. Je kunt gebruikmaken van plugins zoals UpdraftPlus of BackWPup om automatische back-ups in te stellen.
Update WordPress-core: Zorg ervoor dat je WordPress-software altijd up-to-date is. Zodra er een nieuwe versie beschikbaar is, moet je deze installeren. Dit kan eenvoudig worden gedaan via het dashboard van WordPress.
Update thema’s: Als je een aangepast thema gebruikt of een thema van een externe bron, moet je ervoor zorgen dat het up-to-date blijft. Thema-updates kunnen verbeterde beveiliging en bugfixes bevatten.
Update plugins: Houd alle geïnstalleerde plugins up-to-date. Verouderde plugins kunnen kwetsbaarheden veroorzaken en je website onveilig maken.
Controleer op gebroken links: Gebruik een link checker om te controleren op gebroken links op je website. Gebroken links kunnen een negatieve invloed hebben op de gebruikerservaring en SEO.
Verwijder ongebruikte plugins en thema’s: Als je geen gebruik maakt van bepaalde plugins of thema’s, verwijder ze dan om mogelijke beveiligingsrisico’s te minimaliseren.
Optimaliseer de database: Gebruik een plugin zoals WP-Optimize om de WordPress-database op te schonen en te optimaliseren, zodat je website efficiënter blijft werken.
Beveiliging controleren: Zorg voor een goede beveiliging van je website. Gebruik sterke wachtwoorden, overweeg het gebruik van een beveiligingsplugin en monitor de website op mogelijke bedreigingen.
Controleer formulieren en functies: Zorg ervoor dat alle formulieren op je website goed werken. Test contactformulieren en andere interactieve elementen om ervoor te zorgen dat ze correct functioneren.
Controleer de laadtijd: Houd de laadtijd van je website in de gaten. Een trage website kan bezoekers wegjagen en negatieve invloed hebben op SEO.
Controleer compatibiliteit met verschillende browsers: Test je website regelmatig op verschillende browsers om ervoor te zorgen dat deze goed wordt weergegeven voor alle gebruikers.
Maak gebruik van caching: Overweeg het gebruik van een caching-plugin om de laadtijd van je website te versnellen en de belasting van de server te verminderen.
Door regelmatig deze onderhoudstaken uit te voeren, kun je ervoor zorgen dat je WordPress-website optimaal blijft presteren, beveiligd is en een positieve gebruikerservaring biedt aan je bezoekers.